Совиньон Блан

В дните с пролетно време точно след Трифон Зарезан, празника на лозарите и винарите, е момента отново да заговорим за любимия совиньон блан. Чуваме го ежедневно в ресторанти и магазини, но какво знаем за сорта и произхода му?

Както името подсказва, Совиньон блан произлиза от Франция. Този бял сорт грозде е най-разпространен по средното течение на река Лоара, но се отглежда на доста места в Европа и света, включително в България. Тъй като за отглеждането на совиньон блан е необходим умерен климат, в нашата страна се отглежда най-вече в района на Черно Море, където температурата е подходяща.

Гроздето за Аугео Фемили Естейт Совиньон Блан 2017 идва от района на Поморие. Това нежно и свежо вино с бледожълт цвят със зелени оттенъци е направено по европейски стил от 100% совиньон блан и напомня на вината от френския район Сансер заради ароматите на грейпфрут, маракуя, билки и личи.

Могат да се открият и нотки на доматени листа и плодови аромати. Вкусовете също са комплексни с приятен баланс и свежест. Совиньон блан се комбинира добре със салати, пресни зеленчуци и бели риби.

Аугео Фемили Естейт Совиньон Блан 2017 спечели сребърен медал от China Wine and Spirits Awards 2018. Ще го откриете на чаша, малка бутилка 375 мл и голяма 750 мл в The View и други ресторанти с отношение към виното.

IMG_6170.JPG

Leave a comment