Грюер

Грюер е вид сирене, произлизащо от едноименния регион в Швейцария в кантон Фрибур. Има запазен документ от 1115 г., който описва технологията на производство на това сирене! От 2001 е със статут на продукт с контролиран произход или AOC, което означава, че може да се произвежда сирене с това наименование само в строго регламентиран регион.

Грюер е твърдо жълто сирене почти без дупки, с плътна консистенция. Прави се от краве мляко и има различен вкус в зависимост от времето на узряване на сиренето – по-сладко при зреене от 5 месеца, полусолено при 7-8 месеца, солен грюер при 9-10 месеца, Грюер резерва след 12 месеца и стар Грюер след 15 месеца зреене.

В специално създаденото меню за Свети Валентин като основно ястие във вегетарианското меню ще опитате сирене Грюер като една от съставките – Канелони пълнени с рикота, сушени чери домати, доматен сос, тиквички и естрагон, запечени с хрупкава коричка от сирене Грюер. Пълното меню ще откриете тук: http://theview.bg/menu/sveti-valentin-2019/ 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s