Чиа

Чиа или чия, и двете изписвания се смятат за правилни, е вид растение, все по-често използвано в кулинарията. То е цъфтящо растение, принадлежащо към семейството на ментата и е близко до най-използваните в кулинарията подправки, като чубрица, босилек, риган и мащерка. Освен, че листата на чиата са ароматни, нейните семена са това, което я прави една от супер храните.

Името чиа идва от древния език на маите и означава “нещо, което те прави силен”. Ползите за здравето, които чията дава, са известни от десетки години. Семената са богати на омега-3, протеин, калций и антиоксиданти.

Именно чия е една от основните съставки в новия десерт, част от менюто на ресторант The View, специално подготвен за Sofia Restaurant Week през септември. Опитайте кокосов чия пудинг с киви, смокини и кафир лайм роше!

IMG_6473

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s