Мелник 55

Мелник 55 е широко разпространеното име на Ранна Мелнишка лоза, сорт грозде, уникален за югозападната част от страната ни. Заедно с Широка Мелнишка, те са отглеждани единствено по долината на река Струма и имат интересна история.

Широка мелнишка е познат сорт още от времето на предците ни с дребни зрънца червено грозде, зреещи късно на есен. Името му идва от широките лозови листа и района, в който вирее. До октомври, когато стане време за гроздобер на лозовите масиви с Широка мелнишка шансовете есента да е дошла и времето трайно да се е развалило са големи. В момента на гроздобера един дъжд би могъл да развали цялата реколта! Затова през 1963 група учени се захванали със задачата да открият начин да ускорят зреенето на сорта.

Така през 1977 от кръстоска между широка мелнишка лоза със слабо познатия френски сорт Валдигие довежда до възможност за гроздобер с три седмици по-рано до края на септември, а и виното се получава чудесно. Името Мелник 55 е в резултат на поредния номер на експеримента, който се е оказал успешен. Има още два сполучливи експеримента, носещи имената Мелник 82 (отново номер на експеримента), и Мелник 1300 (1300 години България).

Опити да се отглежда сорта на други места по света се провалят, тъй като климата, необходим за отглеждането на Мелник 55, е уникален за страната ни.

В The View опитайте Аугео Фемили Естейт Мелник 55 2016, носител на двоен златен медал от винения конкурс China Wine and Spirits Awards CWSA Best Value 2018!

 

11Wine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s