Цезар

Макар салата “Цезар” да присъства в менютата на много български и световни ресторанти, малко познато е откъде идва името й. Мнозина смятат, че е кръстена на римския имрератор Юлий Цезар, но всъщност историята е много по-съвременна.

Легендата разказва, че Цезар носи името на Цезар Кардини, италианец,  заминал за Америка след първата световна война. Макар семейството му да се установило в Сан Диего в Калифорния, той решил да отвори ресторант в Тихуана в Мексико и там да доказва кулинарните си способности.

По това време продажбата на алкохол била забранена в Щатите, затова ресторанта на Цезар процъфтявал в Мексико. Когато на 4 юли през 1924 година ресторанта бил пълен за празника, а Цезар нямал достатъчно продукти, той еекспериментирал с продуктите, които имал, за да не връща клиентите. Така със салата айсберг, пармезан, крутони, пилешко и специален дресинг, направен от яйце, чесън, лимон и зехтин той създал легендарната салата, която и до днес обичаме.

От тогава салатата е претръпяла множество вариации, четири от които можете да опитате в The View. Освен оригинален Цезар с хрупкава зелена салата, аншоа, бекон, пармезан, крутони, дресинг, опитайте и Цезар със скариди, Цезар с телешки ростбийф, Цезар с панирано пилешко и Цезар с авокадо!

1IMG_5939

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s