Дениш

Денишите, както ги наричаме в България и в Америка, или Датски сладкиши, популярни в целия свят, са датски специалитет, популяризиран от австрийците. В Дания името му е wienerbrød / wienerbröd – в превод Виенски хляб, а в Австрия го наричат Копенхагенски сладкиш.

Счита се, че началото на денишите било поставено през 1850 година в Дания когато пекарите стачкували често. Работодателите наемали пекари с опит в чужбина или чужденци, които донесли нови методи на приготяне заедно със себе си. Така австрийската рецепта с многолистно тесто била трансформирана леко, за да се харесва повече на датчаните. Дори и след края на стачките, вкусния десерт, който често се хапва и за закуска, останал неразделна част от менюто на местните жители.

Датски или австрийски, рецептата е винаги еднаква. За приготвянето са необходими брашно, яйца, мляко, захар и задължително масло.

Опитайте дениши за закуска в The View всяка делнична сутрин от 7:30 до 10:00 часа!

1Breakfast (70 of 86)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s