Бяло вино от червено грозде

Бялото вино се прави от бяло грозде, а червеното – от червено. Лесно е, не е като синята слива, която е червена, когато е зелена 🙂 Всяко правило обаче си има изключения. Има един специален сорт червено грозде, от който може да се прави и бяло вино, и червено, и розе. Пино Ноар, който в България расте в Дунавската равнина и има свежи аромати на плодове като например нар, цветни аромати, а дори и какао, има това странно свойство да се превръща в добро вино независимо от цвета.

Как е възможно това? Тайната се крие в технологията на винопроизводство. Под люспата, Пино Ноар всъщност крие жълто-зеленикав цвят. Червената люспа се отделя от гроздето незабавно, за да не промени цвета когато се произвежда бяло вино. Обратното важи, когато целта е виното да стане червено. Гроздовият сок остава в контакт с люспите дълго време, за да може виното да придобие приятния си червен цвят. В случай, че се прави розе, контактът продължава едва няколко часа. От Пино Ноар се получава и добро пенливо бяло вино! Колко много възможности…

В The View опитайте Пино Ноар в класическия вариант на червено вино Левент реколта 2016. Скоро ще можете да опитате и розе Аугео 2017 с Пино Ноар.IMG_2396.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s